Portræt – Steffen Rosenwanger

Mit navn er Steffen Rath Rosenwanger.

Jeg er gift med Rikke. Vi har 3 drenge, og vi bor i dag på en mindre landejendom ved Ugerløse (midt på Sjælland), hvor vi siden 2003 har haft gårdbutikken “Den Gamle Gaard”.

Jeg er født og opvokset på en kvægejendom på Sjælland. Planteavl har altid været den del af landbruget, som har haft min største interesse. På mine forældres ejendom var der altid en tradition for at eksperimentere og tænke i nye retninger. Min far var én af de første i Danmark til at dyrke majs, og han forsøgte sig også med solsikker som grovfoder. Han havde én af de få besætninger i Danmark, hvor man satsede på kombinationen af avlen af mælk og kød med kvægracen Simmetaler. Inspirationen kom fra udlandet, og sorterne måtte vi selv importere, da den etablerede branche og rådgivning ikke helt troede på ideerne. Nogle ting lykkedes – andre gjorde ikke. Men vi lærte hele tiden noget.

Det tætte samarbejde, som min far havde med sin ”mentor”, som vi kaldte ”majsprofessoren”, har været en stor inspiration til udvikling og indhentning af viden uden for landets grænser. Udviklingen i Danmark går nogle gange for langsomt, hvis vi først skal igennem 5 års forsøg med statistiske merudbytter for hvert af årene.

I mine drengeår på ejendommen var jeg en flittig hjælper i marken, og jeg havde forståelse for dyrkning af både de traditionelle grovfoder- og kornafgrøder samt af græs- og blomsterfrø.

I mine teenageår havde jeg en overbevisning om, at jeg skulle bruge min energi på alt andet end landbrug. Håret blev langt, og musik fyldte en stor del af de år. Jeg tog en matematisk studentereksamen på Roskilde Amtsgymnasium. Efter de tre år dér – uden den store kontakt til landbruget – blev savnet af noget mere jordnært og håndgribeligt mit springbræt til at komme i gang med landbrugsuddannelsen.

Jordbrugteknolog med speciale i planteavl

I min tid i det primære landbrug arbejdede jeg på Orø, hvor jeg var med til at indkøre nogle af de første malkerobotter i landbruget. Kærligheden for planteavl gjorde dog, at jeg søgte nye udfordringer. Jeg fik en plads på Saltofte Gods ved Svebølle. Her lærte jeg en del om synergien ved stordrift og udfordringerne ved at drive landbrug på flere lokaliteter.

Efter nogle år dér læste jeg videre til jordbrugsteknolog med speciale i planteavl. Uddannelsen blev målrettet, så alle opgaver og eksamener var koncentreret om optimering af indsatsen netop indenfor planteavl. For at få tilfredsstillet min medfødte svaghed for landbrugsmaskiner brugte jeg mine sommerferier som demopilot for Fendt mejetærskere i Tyskland. Her fik jeg smag for at bidrage og fremvise løsninger, som kunne hjælpe de bedrifter, jeg kom rundt til.

Netop kombinationen af løsningsorienteret salg, godt købmandskab og en god portion faglighed gjorde, at jeg søgte til HC Venslev – den private grovvarehandel, som Vagn Lundsteen tidligere havde været ved. Her var jeg ansat i 14 år, og jeg endte med at stå for den grønne linje, indtil virksomheden blev solgt til Brdr. Ewers.

Sideløbende med mit arbejde i dag (både som produktkonsulent hos Nielsen & Smith og som deltids-planteavlsrådgiver i AgroPro Danmark) driver jeg i fællesskab med Rikke vores ejendom og gårdbutikken Den Gamle Gaard. Her produceres primært grøntsager, som afsættes direkte til forbrugere og lokale restauranter. Sammen med grøntsagerne har vi også hønsehold i to mobile hønsehuse.

Min vej ind i AgroPro Danmark

Via mit arbejde ved grovvaren hentede jeg stor inspiration hos Vagn og AgroPro Danmark – både omkring løsninger inden for planteværn, gødning og sorter. Vi havde et stort samarbejde via indkøbsforeningen AgroSupport, og da vi havde kigget hinanden an i flere år, og Vagn samtidig havde brug for en ekstra mand, var løsningen ligefor. I grovvare-branchen blev der et øget fokus på salgsbudgetter og salgstal frem for at tjene de enkelte landmænd bedst muligt. Så da Vagn tilbød en stilling som rådgiver, takkede jeg prompte ja. Her var der mulighed for at komme blandt eliten i dansk planteavl.

Planteavlen har gennem mange år været en del af det traditionelle landbrug. Der har gennem tiden været fokus på både at hæve udbytter og at dyrke sundere sorter, ligesom vi i mange år har haft fokuseret på, hvordan vi kan fastholde udbytterne og samtidig spare på omkostningerne. Det er en helt forkert tanke i min optik. Lad os da fortsætte tanken om at hæve udbytterne og ikke lade os begrænse af de input, der skal til.

Som person er jeg stabil, og jeg følger altid op. Det er i orden at være kreativ, men jeg holder mig inden for de regler og forudsætninger, vi skal. Er der noget, vi kan gøre bedre, så gør vi det – eller som kunde får du i hvert fald en løsning for at gøre det bedre. Jeg arbejder altid med stor respekt for, hvad den enkelte bedrift har af potentiale. Det nytter ikke noget at komme med forkromede løsninger som f.eks. præcisions-jordbrug og akkuratesse, hvis ikke motivationen er der. Så skal vi først rykke på netop motivationen og målsætningen – og så videre derfra…

Fremtiden
Mit syn på fremtiden er, at danske planteavlere ganske enkelt er helt uundværlige. Samtidig er de også en del af løsningen af de klimaudfordringer, som alle forsøger at løse.

Jeg ønsker sådan, at den almindelige danske forbruger får forståelse for, hvad der foregår på landet – dvs. hele det regelsæt og de generelle udfordringer, vi kæmper med. Der skal være respekt og ordentlighed overfor erhvervet, som bidrager til, at alle kan sætte fødevarer på bordet hver eneste dag. Der skal tillid og rådighed tilbage til os, så det ikke længere er nødvendigt med de lange lønningslister for kontrolgruppen ved Landbrugsstyrelsen.